Välkommen till mitt hobbyrum!
Ursäkta råddet... mitt huvud är ännu råddigare :) och fullt av idéer och tankar.
Varsågod, här är en stol att sitta på.

Du kan ta katten i famnen i stället, eller lyfta ner den.
Hoppas du trivs!

onsdag 22 januari 2020

Blå stjärna drar mindre batteri...

... kan det verkligen stämma?

Okej. Här är den där grov-järntråd-överdragen-med-tunikaärm-omringad-av-ljusslinga-stjärnan jag berättade om senast. Är glad över att den har fått lysa hela jul-nyår utan att ha blåst ner, fast den bara är upphängd genom att batterilådan är lagd på en liten listhylla på insidan av porten i uthuset.

Men det där med blått ljus och batteri...
Jag hade för något år sedan köpt flera olika såna där kortare (3 m) och längre (5-7 m) ljusslingor av den här sorten. Vissa var för inomhusbruk enbart. Andra kunde man också ha utomhus. Nu vet jag inte vilken sort den här var, batterilådan är hursomhelst under tak i skydd för väta, dessutom lade jag in batterilådan i en liten plastpåse så den säkert skulle skyddas mot slask. Men ljuset är blåaktigt. En del andra slingor jag har lyser med varmt sken.

Den här blåa hade jag först inomhus i ett fönster men det verkade som om det blåa skenet helt försvann i fönstret, dog bort ganska snabbt, gav ingen glädje, vet inte varför.
Så då flyttade jag ut den, när jag fick den där järntrådsringen klar och idén med blå stjärna dök upp i huvudet. Och jag tror faktiskt att den har lyst varje dag, de programmerade timmar som den lyser, hela jul - nyår, utan att jag har behövt byta batterier. Och ändå lyser den fortfarande och gläder med sitt kalla sken.

Hur kommer det sig att ljusslingan inte lyste lika länge när jag hade den inne i fönstret?
Det kan ju hända att det var batterier av annan sort jag la i den när jag flyttade ut den.
Forskaren i mig vaknar till liv och vill få reda på orsak och verkan och hur man kan göra det bättre till nästa gång...
Men forskaren är nog rätt dålig ändå, då jag inte håller reda på alla variabler, som det väl kallas på forskarspråk, alla detaljer som kan inverka på slutresultatet och som därför noga måste kontrolleras och bokföras och ges akt på...

Jag har en tunnare järntråd också som jag först försökte göra till en liten boll att hänga i fönstret med en ljusslinga inuti. Men det blev inte som jag tänkt, hålen i bollen var för stora så själva ledljusen stack ut så det blev mer som en taggboll, inte så snyggt.
Sen försökte jag också virka glest ett nät runtom bollen för att hålla inne ljusen, men jag hade antagligen fel garn, och så dålig planering på det. Det rev jag opp tillbaka. Men kanske till nästa höst - jul hittar jag på nån bättre idé...

Bra att ha projekt på lager. Ifall man råkar bli utan nån gång...:).

Ha det gott i vinterstormarna! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar