Det är ju den här tiden på året som det talas om behov av vitaminer för att orka till sommaren.
Åtminstone förr i tiden var det så.
Så en färggrann tallrik (framför allt innehållet alltså) är helt på sin plats.
Förutsatt att där inte finns en massa främmande färgämnen utan bara naturliga.
Läste en förunderlig artikel häromdagen, där det berättades att man har testat printa ut mat i 3D-printer. Poängen var att t.ex. för äldre är det ju ibland svårt att tugga maten, så den behöver vara finfördelad så det går bra att svälja, en sorts puré alltså.
Men det blir ju så, att när man blandar tillräckligt många färggranna ingredienser så blir mixen bara blaskfärgad. Inget aptitretande alltså.
För att åldringarna då skulle äta den hälsosamma purén så kunde man printa ut purén i 3D form till att likna just morotsslantar, potatis, salladsblad, ärtor, tomater, köttbullar, men så fort dessa matbitar sätts i munnen så smälter de och blir den där lättsvalda purén.
Men för att få de där verklighetstrogna morotsslantarna, broccolin, ärterna, så måste det tillsättas ett ämne i purén som gör att när den printats så håller den formen tills den hamnar i munnen.
Det låter nog lite märkligt tycker jag.
Sen undrar jag, smakar morotsslantarna då som den där purén, och köttbullarna också, och ärtorna? Fast de ser ut som just morotsslantar, köttbullar och ärtor.
Det är ju i så fall att lura folk på konfekten, så att säga.
Ja-a, märkliga saker.
Få se vad det är för aprilskämt i tidningar i år, när det nu närmar sig första april... :)!
Ha det gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar