Välkommen till mitt hobbyrum!
Ursäkta råddet... mitt huvud är ännu råddigare :) och fullt av idéer och tankar.
Varsågod, här är en stol att sitta på.

Du kan ta katten i famnen i stället, eller lyfta ner den.
Hoppas du trivs!

tisdag 5 februari 2019

Loppisfyndad ylletröja blir oumbärlig värmeväst...

... när ett handarbetsprojekt lyckas och det får ta den tid det tar och man inte slänger bort saker genast fast de misslyckas med första andra och tredje försöket...


Det här är alltså en story.
Den börjar med en loppisfyndad helylletröja.
Grå, min favoritfärg. Höghalsad. Varm.

Sen när jag ska prova den hemma märker jag, oprovat, att ärmarna hur som helst är för tajta för att passa mig, men det spelar ingen roll, säger jag, och kapar ärmarna så det blir en väst, smidig att ha under, emellan, som extra värme.

Eftersom det är loppisfynd blir det tvättmaskin.
Och jag tänker inte desto mera på att den kan krympa, ännu mera, den ser ju redan rätt liten ut, men ett mellanplagg ska ju inte vara stort, det ska bara vara smidigt och mjukt och varmt... vet inte alls vad jag tänker men tvättmaskin blir det alltså.

Men ut ur tvättmaskinen kommer en rätt kompakt ylleväst med hög hals.
Som jag nog får på mig, men som jag vet att jag inte kommer att använda som så, eftersom den är alltför jobbig att dra av sig igen, och halsen blev nog lite väl tajt.

I något skede, vet inte när, lägger jag märker till att storleken faktiskt är XL. Måste ha varit stor (= passlig åt mig) från början.

Ärmarna är kapade, inget att föra tillbaka till loppis.
Skam den som ger sig.
Jag klipper upp den framtill så det blir en väst med öppning. En varm väst med öppning.
Och klippandet gick väldigt smidigt, eftersom plagget krympt så var det inget som blev fransigt heller, alltså inget att sy kant på.

Men hur skulle jag få den att hålla ihop framtill på ett snyggt sätt, nästan som bolero?
Jo jag virkade med tunt garn en kant runt hela och fixade samtidigt en slags "knäppning" fram, minns faktiskt inte mera hur den fungerade...

Den användes nog x antal gånger i detta skick. Och värmde precis som den skulle.
Den höga halsen som också var uppklippt föll som en bredare krage över mina axlar och värmde riktigt skönt.

Men sen hamnade den i skåpet och glömdes bort x antal månader/år.
Tills jag hittade den när jag sökte nåt helt annat.
Av någon anledning kom jag fram till att den nog inte används mer, så jag drog upp det virkade för att ta till vara (återanvändning!) garnet till nåt annat projekt.

Eftersom det nu varit en kall vinter och jag hamnat och sköta eldande och sånt i källaren och känt mig frusen många gånger där nere, så kom jag att gräva fram just den där västen och satte den på mig under en vanlig fleeceväst som jag använder i ur och skur.
Under min vardagliga gråa fleeceväst försvinner yllevästen nästan helt, bara den värmande kragen syns, men värmen är påtaglig, helt underbar :).

Så även om mitt projekt inte bidde nåt, och sen ändrades, och skulle slängas, så har jag haft stor glädje av den lilla smidiga ituklippta yllevästen denna vinter.

Vad lär vi oss av detta?
Man kan ha billigt roligt, terapi, och nytta av ett loppisfynd...
Ha det gott :)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar