Välkommen till mitt hobbyrum!
Ursäkta råddet... mitt huvud är ännu råddigare :) och fullt av idéer och tankar.
Varsågod, här är en stol att sitta på.

Du kan ta katten i famnen i stället, eller lyfta ner den.
Hoppas du trivs!

torsdag 14 februari 2019

Excel-lent datakunskap...

 ... har jag inte, men jag tar nog ofta excel till hjälp på jobbet när jag ska göra nåt "räknemässigt" eller statistiskt...

Bara det att räkna ihop femtio tal från olika källor och få en korrekt summa.
Förr använde jag alltid räknemaskinen, en sån där modell lite större bordsversion, där fingrarna ryms bra att knappa in siffrorna. Men numera knackar jag hellre in summorna på ett kalkylblad i excel, då ser jag vad jag knappat in, och då får maskinen räkna och jag har lätt att korrigera om jag fått kommatecknet på fel ställe eller en nia blivit en nolla.
Men excel är så mycket mer...
Med en liten skräddarsydd kurs (klick!) antingen i Excel eller kanske Access hos företaget Informer kan man lätt få den kunskap man behöver för att utnyttja kalkylprogrammet mera fullt ut.

Det här företaget, som just nu fick mig att skriva om en av mina favoritsysselsättningar på jobbet, kan lätt hitta en lämplig kurs eftersom de har förkunskapstester i respektive ämne och när man svarar bildar de sig en uppfattning om vad man kan (ingen onödig undervisning om grunderna) och vad man eventuellt vill ha fördjupad undervisning i.

Jag blev peppad av att göra ett sånt där förkunskapstest, dels för att kolla hur mycket jag förstod av det de frågade, dels för att bilda min egen uppfattning om vad jag egentligen kan.

Till saken hör nämligen att jag är självlärd på både Excel och Access. Jag har aldrig gått kurs. Men jag har sett exempel på blanketter och statistiksammandrag gjorda i Excel och tagit reda på hur de gjorts och testat själv. Och Access lärde jag mig grunderna till när vi fick ett skräddarsytt faktureringsprogram till jobbet för ca femton år sen. Jag kollade helt enkelt på programmeringsspråket som låg bakom de fina funktionerna. Och när jag förstod logiken så vågade jag testa mig fram till egna enkla programmeringar. Så roligt! Jag lade nog ner massor av tid till att försöka luska ut varför en viss formel skulle se ut som den gjorde. Helpen som fanns i programmet var inte helt utförlig fast den nog gav mig rätt mycket hjälp.

Sen ska ju här sägas att jag egentligen nog bara kan grunderna och nån liten finess, inga fördjupade kunskaper än...

Jag kunde ju ha anmält mig till en fortsättningskurs i Excel eller Access så skulle det ha blivit lättare att jobba i de här programmen och jag skulle ha behärskat finesserna!

När man är på rätt humör är det faktiskt så roligt att plocka in t.ex. försäljningssiffror till en tabell och utifrån den fixa en graf som hoppeligen gör att det blir åskådligt vad som går bra och och vad det kan bero på att en annan period går sämre... sammanhang... kurvor... färger... pilar... Mums :).

Ja, jag vet att det här låter konstigt från en som stickar sockfötter på strumpskaft, gör hemgjort papper av toarullar och som grunnar över vedträns form och färg. Men att fixa till ett fungerande kalkylblad som utför just det man behöver på jobbet är skitkul... ursäkta uttrycket...

Ha en skön fortsättning på vårvinterveckan, vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar