Välkommen till mitt hobbyrum!
Ursäkta råddet... mitt huvud är ännu råddigare :) och fullt av idéer och tankar.
Varsågod, här är en stol att sitta på.

Du kan ta katten i famnen i stället, eller lyfta ner den.
Hoppas du trivs!

söndag 23 januari 2011


De är ju så söta! Fjordingfölen innan deras man klippts första gången! Helt otroligt...

Läste en finsk hästtidning som jag prenumererar på, TunneHevonen, som mycket handlar om "mjuka metoder" i hästhantering, om horsemanship överlag. I senaste nummer hade de en intressant artikel om Craig Stevens som ju håller "kliniker" runtom i världen. Han talar ju varmt för att lära sig förstå hästen och också sig själv, för att kunna komma överens och kunna träna på ett roligt och givande sätt. Han var helt övertygad om att alla friska hästar kan nå högt upp på "dressyrstegen", oberoende ras. Det är bara fråga om att göra det så roligt och intressant både för sig själv och för hästen så att man vill lära sig mer. Han tog sig själv som exempel. Han ser ju inte ut att vara världens mest sportsliga typ, och är nog inte längre än medeltalet, snarare tvärtom. Men han sa, att om någon lyckas göra korgboll roligt och intressant för honom, så kan han bli en väldigt bra korgbollsspelare, med sin egen stil, även om han definitivt inte har en kroppsbyggnad som passar en korgbollsspelare.

Han berättade också, att han för tillfället hade kontakt med ryttare som tränade piaff på finnhästar, med lösa tyglar och på ett avspänt sätt, och resultatet var väldigt vackert. Ett välfungerande samspel mellan häst och ryttare gör både häst och ryttare vackra att se på, menade han.

Jag tror det ligger nåt viktigt i det här.

"De´ ska va´ gött å leva, annars kan de´ kvitta" sjöng visst några rikssvenska artister för länge sen. Och Craig sa, att dressyrträning ingalunda har ett huvudmål i att visa upp sig för domare och få fina poäng för utseendet, träningens mål ska framför allt vara en positiv, avslappnad, mjuk, böjlig och balanserad häst ... och en avslappnad och balanserad ryttare.

TunneHevonen-tidningen kan man också bekanta sig med på nätet, http://www.tunnehevonen.fi/.

Sen kunde jag här också tala mig varm om senaste Hästfocus (dec,2010)... där hittade jag en artikel om Christina Drangel och där gav hon också ett flertal grundläggande råd om en lyckad träning med hästen. Värt att läsa och begrunda. Kanske jag återkommer till dem nån gång. Hästfocus finns också delvis på nätet, http://www.hastfocus.se/

Om man sen bara skulle minnas allt det här, och lyckas få ner kunskapen till hjärtat och händerna och skänklarna, när man väl sitter på hästryggen, så att man steg för steg skulle komma närmare målet... det där mjuka, balanserade, avslappnade... Vi fortsätter väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar