Välkommen till mitt hobbyrum!
Ursäkta råddet... mitt huvud är ännu råddigare :) och fullt av idéer och tankar.
Varsågod, här är en stol att sitta på.

Du kan ta katten i famnen i stället, eller lyfta ner den.
Hoppas du trivs!

måndag 29 juni 2015

"Barnen är så söta när de sover", sägs det. Och kattungar. Det finns knappast nåt mera rofyllt...

Men även små kattungar växer upp och blir stora frassar som gärna går ut på friarstråt, eller klotrunda kattfruar... med nya kattungar... Men visst är vuxna katter också charmiga.

Då är det mera deras egenskaper och lynne som man fäster sig vid. Kanske nåt skojigt beteende som har hängt med sedan de var små, någon udda sovplats, eller sovställning (magen i vädret och tassarna över ögonen... eller...) eller kanske ett helt eget sätt att kommunicera.

För tillfället har vi ett litet knyte som sover i gungstolen på natten medan de vuxna katterna är ute. Och det är så trevligt att öppna dörren till köket på morgonen och få höra ett förunderligt gnäll-pip-kutter-mjau från ett sömnigt knyte som sträcker på sig så som bara katter kan.

Men snart är det dags att hitta ett nytt hem åt knytet. Någon som kanske just mist sin femtonåriga kattvän och så gärna skulle ha en ny... Så då är det bara att svälja gråten, önska lycka till, och trösta sig med de kattmammor och kattpappor man har i huset... Snart märker man att man hinner göra lite annat också än bara krypa på golvet och leka med kattungen eller tömma kattsandlådan eller tota ihop trevliga små kattleksaker att kasta omkring på golvet... :).

måndag 22 juni 2015

Rosenrot heter den visst.
Den har länge varit ensam i sitt slag i den överfulla rabatten.
Jag har varje år hoppats på att den ska bli fler :).
Ett år tror jag faktiskt att det fanns två stammar men bara en av dem blommade.

Undrar vad den skulle må bättre av. Vad jag kunde göra för att den skulle växa till sig lite.

Jag är nog ingen överentusiastisk trädgårdsmästare. Jag hoppas att de blommor jag har ska överleva, mest av sig själva. Den här gillar jag nog väldigt, och själva blomklasen tycker jag har ändrat format från tidigare år. Väntar redan på nästa år :).

Och bilden är dålig förstås. En gammal skruttig telefon ger inte så fina bilder... men den kan vara bra ändå! :)

lördag 20 juni 2015

Blåvitt en självklar favorit! Vita molntussar mot blå himmel. Eller vita vågtoppar mot blått hav. Fast med skum på vågtopparna brukar havet oftast vara mera grått än blått...

Eller en blåvit saintpaulia som jag brukar visa här med jämna mellanrum... :). Nu har den blomman visat sig jättehalvdöd hela våren, Men av någon anledning ser de allra nyaste pyttesmå bladen riktigt fräscha och glada ut, så vem vet vad det ännu blir av den blomman!!

Alltså bilden, samma bukett med annan bakgrund, ger annan känsla. Fast vid det här laget har nog de vita blommorna skrumpnat bort, inte den hållbara sorten alls. Får väl "rensa fram" nya blommor att ha i farstun!

Och bildkvaliteten är minimal. Det är en så kallad mobilbild, men med min gamla fjuttiga telefon blir det inget vidare... Dessutom tror jag linsen är aningen smutsig av stallsdamm och annat...

Glad midsommar hursomhelst! Visst är det så man ska säga?

torsdag 18 juni 2015

Villablommor. Nej, inte vilda blommor, utan villablommor! :) ?

Jag skämtar bara.
Tänk vad bakgrunden kan få en att tro. Den ser ju ut som en "typisk" villavägg, alltså har vi redan flyttat ut till villan inför midsommaren :D! Tji till alla andra som ännu inte hunnit?

Så fel, så fel. Det är ju samma "midsommarbukett" som jag tidigare också visat, men mot en annan vägg i samma farstu. Ljuset och färgkombinationerna får åtminstone mig att tänka på saltstänk och klippor. Och nej, vi har ingen villa. Vår gård är så bra och gräsmattan räcker till ändå och vill man ha saltstänk så kan man hoppa i bilen och köra till närmaste havsstrand inte alltför långt borta.

Jag fick ju däremot lite strandfeelis igår när jag tvättade två mattor. Idag har jag lekt en sån där markis som ändrar sig vartefter det är mulet eller är solsken. Jag har sprungit och flyttat mattorna ut i solen att torka, och sen efter nån timme tillbaka in under tak så de inte blir våtare, och så igen ut i solen och blåsten.

Till sist tröttnade jag och lade den torraste på golvet där den skulle vara, den tjockare och fuktigare hängde jag upp uppe på vinden. Där får väl det allra sista torka, om nu inte det råkar bli riktigt vackert väder en längre stund.

Det känns i armarna att jag har flyttat den gamla gungställningen som jag hade mattorna på, och att jag tvättade igår. Borde stretcha armarna, vad ska jag hitta på för "nytta" för att lura mig att stretcha? Tvätta fönster och hänga upp ljusare gardiner? Eller så inte...

onsdag 17 juni 2015

Hästpannlugg, hästman och hästsvans... men vänta nu... vad är vad på bilden? :)
En hästpannlugg och en ryttarhästsvans, nästan ton i ton!

Det får duga så länge, tills jag får möjlighet till ett stallbesök av något slag.

Jag skrev om gardinbyte senast. Det bidde inget av den saken. Än.
Det blev mattvätt mitt i allt! Kom på att jag hade två relativt korta mattor som jag helt glömde bort ifjol, så de blev inte tallsåpade alls då. Nu var vädret passligt, humöret låg på, och jag tänkte månne inte min förkylning klarar av lite kallt vatten bara jag har mångdubbelt på mig...

Visst var det lite mera opraktiskt att tvätta med kläder på, det brukar ju annars vara simdräkt- eller åtminstone shorts-tvång för att inte blöta ner kläderna. Men idag gick det inte. Det gick bra i alla fall! Och så var det lite mer styrketräning att bära en genomvåt matta från tvättplatsen till upphängnings- och sköljningsplatsen eftersom det droppade väldigt mycket av mattan och man ville inte bli våt, så spänn armarna och dra in magen så kan man klara det torrklädd :).

Den lilla kattungen hade inte varit med på mattsköljning eller vattenslangvätande förr så hon fick roligt. Eller inte. Verkar som om hon mest tittade storögt och sen kröp undan och gömde sig. Tyckte nog att vattnet var för kallt.

Efter mattvätten kom jag på att kolla den sluttning där jag några år haft morotsland. Och i samma veva började jag vända upp landet, rensa bort, planera... Så fåse vad det blir än!
Lite midsommarfeelis.
Behövs inte så mycket om man inte är kräsen.
Ett skott av humlen, ifall jag vill ha planterat humle på fler ställen att breda ut sig och ställa till med problem...
... och en liten urrensning av en halvt förvildad blomrabatt... se där en midsommarbukett av enklare slag! :)
 
Det var nämligen en gammal stor rund blomsterrabatt som jag lite kollade kanterna på igår. Och de vita stjärnorna håller på att ta överhand både i rabatten och utanför, så...
Och så var det den där processen att söka fram vad som nån gång funnits i rabatten innan den blev halvvild... så jag sökte och fann några liljor vars knölar tydligen överlevt än en gång och nu fanns där cirka fem liljestänglar bland allt det vita. Jag rensade lite runt liljorna, bara så mycket så de kan andas, inte så mycket så att katterna ser en ypperlig sovplats och därmed bryter av och krossar de små liljorna.
 
Jag hoppas på att någon av liljorna är en överlevande lollipop, den blommade aldrig ifjol, vet inte ens om jag såg någon stängel. En annan sort är en helgul lilja som jag fick på sommaren för två år sen, men som inte blommade länge då, men ifjol visade den plötsligt att övervintringen i blombänken gjorde den gott, och den lyste vackert på sin plats.
 
Sedan vet jag att jag nån gång har flyttat till samma ställe några kejsarkronor som inte riktigt mådde bra. Jag tänkte att tillsammans med de andra liljorna kan det lyckas för dem också. Men, den som lever får se vad som kommer...
 
Det var ju det där med gödning som jag är så dålig på. Glömmer, orkar inte, vet inte hur, eller nåt.
 
Men plus i kanten ska jag ha för att jag redan har besprutat både plommonträd och aklejor med tallsåpevatten! Bör kanske upprepa behandlingen nån kväll även om jag inte alls sett ohyra på varken blad eller knoppar, men vet ju att förebyggande är bäst, om inte det enda sättet att slippa borttorkade knoppar och hopskrumpna blad.
 
Enough. Borde ta lite med dammsugare i nåt rum, och så byta nån gardin, det var ju det där med midsommarfeelis...
Hjärtat fullt av hästfunderingar har man väl när man stryker av en chokladsmetig kniv mot ett tefat och får till en så fin hästprofil :) utan att ens tänka på vad man gör!

Det var till att man åt en väldigt mumsig chokladkaka för en tid sedan, och när man skurit sin bit blev det naturligtvis choklad kvar på kniven, kladdkaka är kladdkaka ... och mumsig!

Men lite överdrivet är det väl nog att se hästar överallt! :)

Har en jobbig förkylning i kroppen som inte riktigt låter mig jobba för fullt... det och annat har gjort att jag inte jobbat med hästar på väldigt länge, känns det som, och nu är jag rejält hästsjuk.

Mätaren är på noll eller under, som jag brukar säga förr...

tisdag 16 juni 2015

Kaikkea kesään... eller allt du behöver till sommaren :).
Såhär kan man också använda reklamblad!

Det var den lilla blombänken med stenkanter som jag förstorade häromdagen. För att nu ens lite försöka mig på bra grundarbete så lade jag reklambladen underst för att dämpa ogräset. Om jag inte minns fel var det åtskilliga tjocka reklamtidningar som hamnade som grund när jag gjorde den första versionen också.

Sen märkte jag idag att jag måste täcka en del av de ännu tomma jordytorna med mellanstora stenar för att inte katterna skulle använda bänken som toalett. Kanske de tänkte att eftersom det redan finns toapapper i bottnen :D!

Hittade några oanvända penséplantor från tidigare i våras som jag satte ner också. Men oj, va jag gillar tusenskönorna! Så länge de inte har frångått sin ursprungliga färg och blivit vita och enkla...

 

... som de här vita bellisarna bland maskrosorna i en annan del av trädgårdsvärlden. Men jag gillar nog de här vita enkla också. De är så små och låga, stör ingen med sin tillvaro, men de ger en liten glad påminnelse om att det är sommar. :)

måndag 15 juni 2015

Leucistisk grönfink. Jag slog upp det nyss på google.
Min bild är onekligen svår att tyda. Det syns bara en liten ljus prick.
Men om man tänker på att de flesta av fåglarna på bilden är vanliga grönfinkar eller möjligen nån gråsparv, så...
Intressant att få syn på såna avvikelser i naturen, och då på sin egen gårdsplan.
Vill man läsa mer om leucistiska grönfinkar så är det bara att googla så får man se fina bilder också.
(alltså leucistisk betyder ungefär att svart saknas helt i pigmentet, därav så extremt ljus, men inte albino)

Mitt hobbyrums intresse för fåglar härrör sig ända sedan de första levnadsåren.
Det var spovbon och ungar på våren, det var tjäderspel på vårvintern, det var sommarnattens koltrastar och morkullor, och allt möjligt annat.

Så visst faller det sig naturligt att ta en extra titt i kikaren när man ser nåt lite annorlunda. Och så måste man ju få reda på vad det är också. Och varför.
Humlevarning...

Måste bara sätta in en humlevarning :) till den som tänkt plantera fin humle på nåt toppenfint ställe i trädgården.
Den har en tendens att sprida sig rejält!

Jag har ju haft en trekantsställning av tre käppar nerstuckna en knapp meter från varann i trekant och hopbundna upptill. Så har humlen som planterades i mitten av trekanten fått snurra sig runt käpparna och ta sig uppåt på egen hand.

Bredvid humlen har jag haft en blombänk med bl.a. en favoritakleja och diverse annat.
Men jag har ju från år till år märkt hur kraftiga grenar av humlen sökt sig allt längre ut från trekanten och stuckit upp sina kraftiga skott ur jorden alltför nära favoritblommorna.

När jag nu i år inte alls hunnit med nåt, och två av de tre käpparna gav upp i höstvindarna ifjol så var det ingen fin syn som mötte mig när jag började ta itu med saken.
Jag fick rycka upp de yttersta skotten helt för de gick inte heller att vända tillbaka till "moderplantan".

Nu har jag då en lite provisorisk lösning på det hela.
Tror inte att höststormarna ska ha några större problem att riva ner det hela, men den dagen den sorgen.
Jag kapade några unga rönnplantor, ca två meter höga, och stack ner dem runtom moderplantan. Sen försökte jag så gott jag kunde vira alla grenarna runt rönnkäpparna. Hoppas det ger tillräckligt stöd åtminstone för sommaren. Allt ska ju klippas bort sen i alla fall senast till nästa vår.

Har nog också flera gånger funderat på en port av nåt slag. Plantera humlen också på nåt annat ställe i närheten och foga ihop dem sen när de växer. Men har inte ännu hittat nån praktisk lösning, eftersom jag försöker ta i beaktande det kraftiga växtsättet och spridandet...

Men intressant att kunna planera lite så där helt gratis :)!

söndag 14 juni 2015

 Rensa ogräs... Körde ut ett skottkärrlass med ogräs från mitt favorithörn idag. Och det var inte smått ogräs utan halvmeters brännässlor, ännu längre hundflokor och massor med maskrosplantor som jag ryckte upp så hela som möjligt, de var också nästan halvmetersstorlek...

Har varit väldigt förkyld i en vecka nu, så jag har inte gjort någonting i trädgården. Före förkylningen kände jag mig lite stressad med allt möjligt annat så jag ville inte börja stressa med trädgården... den får växa...

Men alltså, idag började jag på, förkylningen kändes så pass dämpad så jag vågade. Och oj vad jag njöt!

 
För tre år sedan hade jag på höstsidan samlat ihop stenar från åkern i närheten och från andra ställen till att bygga upp en blombänk i favorithörnet. Det var nämligen så att jag tömde de så kallade balkonglådorna (fönsterlådorna) och tyckte jorden var för bra att slänga bort. Så då samlade jag all överloppsjord till en blombänk med stenar runtom.

I förrfjol hade jag sått bellis (tusensköna) och också bl.a. solrosor som jag sen planterade i blombänken att växa till sig. Dit hamnade också en burk narcisser sedan de blommat ut, dem planterade jag med burk och allt. Som kantblomma placerade jag ut lite ormöga som smugit sig ut ur en annan blombänk och ut i gräsmattan. De vackra blåa blommorna kunde jag inte motstå att sprida på.

Ifjol vet jag inte om jag gjorde nåt alls med bänken. Den bara överlevde på nåt sätt.

Nu idag rensade jag bort det höga gräset runtom (har inte hunnit klippa gräset i mitt favorithörn, det brukar jag ju göra med en gammaldags klippermaskin) och kom på att jag ville förstora bänken en aning eftersom tusenskönorna trivdes så bra, ormöga också. Och så var det de där balkonglådorna som jag aldrig hann tömma ifjol. De innehöll bl.a. nejlikplantor som börjat se gröna och fina ut.

Jag brukar ju inte köpa blommor till balkonglådorna, det gör den andra vuxna i familjen. Och nu var det hög tid att tömma lådorna för nya plantor. Så jag flyttade nejlokorna till den förstorade blombänken. Och fortsatte rensa lite runtom...

... och hittade några burkar som jag inte alls tömt ifjol, nu var de överväxta, men innehöll nåt som liknade blomplantor, vet inte vad. Så de små plantorna fick också komma till den förstorade blombänken. Fåse vad de blir till.

Måste säga att jag njöt. Men återstår att se om det blev för mycket för min förkylning...

Borde ännu hitta t.ex. videpinnar att stöda upp humlen med eftersom den breder ut sig något enormt och förstör annars andra blommor i närheten med sitt fastklängande sätt.

Ja, det fortsätter. För det utlovas regn igen och ogräset bara växer... och jag har alla möjligheter att hitta trevliga små blomplantor bara jag rensar nu och tar det försiktigt.