Välkommen till mitt hobbyrum!
Ursäkta råddet... mitt huvud är ännu råddigare :) och fullt av idéer och tankar.
Varsågod, här är en stol att sitta på.

Du kan ta katten i famnen i stället, eller lyfta ner den.
Hoppas du trivs!

torsdag 26 augusti 2021

Morötter och äpplen...

... skulle väl kunna passa i samma marmelad/sylt? Eller...
... blir det helt fel?

Det är så att jag inte klarar av att äta äpplen som de är, utan måste steka dem, sylta dem eller på nåt sätt "laga till" dem.
Vi har tre olika äppelträd, ett syrligare, lämpligt till sylt, ett typ "tranche blanche" eller var de kallas, och sen ett blandträd, med inympat olika sorter, med fast frukt och väldigt söt och god, nästan svår att göra sylt av.

Hur som helst, jag gick runt och kollade vilka äpplen som såg färdiga ut och som nattens storm hade slitit loss. Det blev ett par från varje träd. Men sen när jag kokade ihop dem så blev det ändå på nåt sätt för surt. Den dagen åtminstone sade min mage att "nej, nej, det där går inte". Så jag hittade ett par morötter i kylskåpet som jag rev ner i blandningen och kokade ett par minuter till.

Tror det blev helt ok, fast familjens yngsta tyckte att det inte såg aptitligt ut med de orangea morotsbitarna i den bleka äppelsylten.

Man får testa sig fram tills man hittar nåt lämpligt.
Jag testade igår att breda det som just marmelad på en rostbrödsskiva. Helt ok. Det ser ju också ut lite som apelsinmarmelad med apelsinskal i, när de orangea morotsbitarna finns där. Flashback till studietiden med apelsinmarmelad på salta kex.

Det var dagens skördehistoria. Mer än så blir det väl inte idag. Har ju hunnit jobba min fulla dag också, 60 %, och så bär det snart iväg till stallet för ytterligare ca tre timmar. Hoppas på uppehåll.

Bildens morötter är dock från egen odling. Den som blev av i misstag. När en liten trekant av potatislandet "blev över" och jag mindes nån som sa, att bästa sättet att behålla marken i skicka är att odla nåt där :). Så sant. Men nu har jag inte varit och kollat morötterna på flera dagar. Skulle säkert vara dags att gallra igen. Sådde ju bara en massa gamla frön som jag inte trodde på, så det blev tätt, tätt med morötter.

Ha en bra fortsättning på höststarten! :)

2 kommentarer:

  1. Intressant! Äpplen använder jag för att mildra i lingonsylten. Morötter har jag sett används för att göra falsk hjortronsylt (alltså utan hjortronstenarna då och utan hjortron), har inte provat. Men för att göra äppelsylten mindre sur? Kunde kanel hjälpa? Det använder jag i alla fall på äppelpajen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanel är ju lämpligt, förstås, men då blir det lite kanelbulle av sylten och det vill jag inte ha på havregröten :). Men jo, jag har fått mer problem med syrligheten. Inte mycket bärsaft som passar heller om man inte späder ut massor och med mycket socker, och då börjar det inte riktigt vara nån vits :). Kråkbär går an som saft och sylt, den smaken är så speciell.
      Men alla äpplen som finns på gården... det är ju kul ibland att experimentera med smakkombinationer. Tills man tröttnar på allt man smakar på, och då blir det bara det "gamla vanliga" som går an :D!

      Radera