Välkommen till mitt hobbyrum!
Ursäkta råddet... mitt huvud är ännu råddigare :) och fullt av idéer och tankar.
Varsågod, här är en stol att sitta på.

Du kan ta katten i famnen i stället, eller lyfta ner den.
Hoppas du trivs!

måndag 3 juli 2017

Tappat maskor...

... och hur många, det är frågan...

Det är så att man behöver experimentera ibland.
Och då kan det gå så här. Men tro det eller ej, det var meningen.
Jag ska förklara.

Men först ska jag förklara nåt jag skrev för flera veckor sen (här - klick!) i slutet av inlägget. Jag skrev en önskan om att ni läsare skulle få åtminstone en fylld plupp av garnutredning eller garn-nåt.
Det var så, att jag hade läst i billigt-garn.net om nåt liknande... men jag mindes inte vad hon kallade det. Nu har jag hittat duttarna, eller filiduttarna, i hennes textflöde :). Hon hade satt upp schema för vissa dagar, hur hon skulle hinna med allt, och där fanns bl.a. runda cirklar delade i fyra kakbitar, som man sen kunde sätta en dutt i en kakbit för femton minuters stickande, virkande eller annat garn-ande.
Allt detta för att på samma sätt som man behöver sätta tid till att äta, tvätta sig, sova, osv. så behöver man helst varje dag åtminstone en dutt av nåt garn-igt. Eller vilken hobby, fritidsaktivitet som helst som man mår bra av.

Och det är precis så jag känner det!
Därför är det så bra att ha ett par projekt i närheten, helst inte längre än tio steg ifrån, så man kan ta nåt i händerna medan man vaktar potatisen eller nåt liknande.

Att göra det när man kokar nåt med mjölk eller steker biffar är dock inte att rekommendera, helst inte heller om man kokar ägg. För risken är överhängande att man glömmer maten för ett par, eller fem minuter extra och ibland kan det var ödesdigert för slutresultatet...

Till bilden då, och tappade maskor.
Det var ett projekt "halvgjort handarbete plus garn" fyndat på missionsloppis, upprepat och stickat på nytt till en toppliknande sak, sen hälften upprepat igen pga fel konstruktion.
Där blev det liggande för att mogna.
Och då mindes jag nåt jag sett i nån tidning, på nätet eller jag vet inte var, att man kan "tappa maskor" enkom för att åstadkomma effekter, eller för att göra plagget större. I stället för att repa upp allt och börja om med fler maskor. Alternativt kan man sen trä i effektgarn av nån helt annan färg och/eller tjocklek, eller varför inte läderband, eller silkesremsor, eller vad man råkar ha i sin låda.

Den här metoden, att göra ett plagg större genom att tappa maskor, kom jag på att jag behövde använda till ett annat halvgjort projekt som jag har, men jag vågade inte testa direkt på det projektet. Så nu har jag testat på det här som redan är upprepat ett antal gånger och ändå inte färdigt planerat. Dessutom är det rätt halt garn, även om det är ojämnt, så det gick lätt att tappa maskorna. :)

Det jag inte hade tagit med i beräkningarna var att jag halvvägs i stycket hade stickat omslag med hopstickade maskor lite här och där för en hål-effekt. När jag alltså tappade en maska uppifrån, hände det sig att när jag kommit förbi en sån där omslag-tvåihop så hade jag plötsligt två maskor som löpte fritt. I ett fall blev det till och med tre maskor innan jag hade tappat maskan ända till slutet.

Så det var bara att plocks upp de extra maskorna igen och försöka fästa dem nånstans halvvägs så att det skulle se ut som om det var bara en maska hela vägen. Jag ville ju inte ha för stora hål...

Snacka om pluppar och duttar. Jag får nog dem lätt fyllda :).

Ha det gott, hörni!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar