Välkommen till mitt hobbyrum!
Ursäkta råddet... mitt huvud är ännu råddigare :) och fullt av idéer och tankar.
Varsågod, här är en stol att sitta på.

Du kan ta katten i famnen i stället, eller lyfta ner den.
Hoppas du trivs!

söndag 24 juli 2016

Blir det mycket äpplen? ... kan man fråga sig när man ser den här bilden.
Dags att göra rum i frysen alltså?
Men nä, det behöver inte alls stämma. En hel del av de små små äppelkarten har nog trillat ner redan innan de var mer än en centimeter i diameter. Men visst finns det en hel del kvar på trädet.

Sen kan det ju komma en massa småkryp som förstör skörden förstås.
Och det vet man inget om än.

Muurahaiset pakosalla/Myrorna på flykt

(bilden från adlibris.com)

På tal om småkryp så har jag just läst en sprillans ny tvåspråkig bok om myror på flykt. Den riktar sig nog till barn, men innehåller så många trevliga poänger och finurliga praktiska lösningar som också vuxna kan ha roligt åt. Innehållet är egentligen allvarligt, översvämningar tvingar myrorna att fly hemifrån. Med allt vad strul det kan medföra. Och vissa får ta emot och hjälpa en del av flyktingarna i sitt eget hem, i sin egen skog... så aktuellt, och ändå vet jag inte om den verkliga flyktingkatastrofen fanns med i baktankarna när författarinnan Ursula Vuorenlinna skrev boken.

Det som är speciellt med den här boken, och de andra småkrypsböcker Ursula Vuorenlinna skrivit, är att man kan välja språk, bara att vända på boken! Svenska eller finska?
Och så bilderna sen! Så enkla och enfärgade, men så otroligt fina! Tittar man lite närmare så ser man en liten prick nånstans i ett myransikte som gör att just den myran blir så personlig! Victor Bäck har verkligen lyckats med sina illustrationer! Man hade önskat sig fler, just för att de är så speciella.

Samma författare har också skrivit om gräshoppan Grels, och den här nyaste boken har ett par föregångare där man får läsa om hur det hände sig att den ena Myran flyttade ut ur sin stack och bodde själv, och hur en annan Myra råkade ut för en olycka och blev rullstolsbunden... Fascinerande historier... på vilket språk man vill :)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar