Välkommen till mitt hobbyrum!
Ursäkta råddet... mitt huvud är ännu råddigare :) och fullt av idéer och tankar.
Varsågod, här är en stol att sitta på.

Du kan ta katten i famnen i stället, eller lyfta ner den.
Hoppas du trivs!

lördag 31 mars 2012

Flush and go revs i frimärksstora bitar i lite vatten, och på trettio sekunder blev det risgrynsgröt av det hela! Nu har jag pappersarken i press eftersom jag missade det där med att pressa dem medan de torkade. Fåse om de går att använda till nåt!

Det där att använda gammalt och göra nåt nytt av det, återanvändning, är faktiskt nåt som tilltalar mig, jag mår bra av sånt, om det bara går att använda till nåt sen när man gjort om det. Man mår bra av att göra nåt, att tillverka nåt, att tänka, fundera, fantisera... Lite som Måbravara fast kanske ännu mer... Nåt jag gärna skulle utveckla mer och syssla med en stor del av tiden! Det finns ju redan i stort sett allt som vi behöver i vår värld, så man borde bara göra sånt som det kan bli för lite av ibland, sånt som förbrukas...

fredag 30 mars 2012

Inställd ridkurs, jag får försöka tänka själv.
Ifall nån minns att jag skrev om en ridkurs som skulle ha varit i början av mars och som jag hoppades få ut mycket av, speciellt angående min sits och andra basicsaker, så blev det för få deltagare så den blev inte av.
Nu får jag alltså försöka själv, tills jag hittar nåt liknande som jag kan hoppa på.
Om man verkligen vill satsa så finns det ju förstås allt möjligt även på längre avstånd, men jag har ju inte tänkt rikta in all ork på att förkovra mig heller. Det ska inte bli nån "karriärs"tanke i det hela.
Jag får försöka tänka på motion, stretchning, rätt sorts övningar, och humör.
Tills nåt dyker upp i knutarna.
Vårblomma eller höstblomma, eller närmare sagt vinterblomma!!!

I höstas slog den här penséknoppen nästan ut innan snö och köld slog till. Nu när snön smälte reste den sig klarblå och stolt: Jag klarade vintern!!! ... trots att trädgårdsmästaren valde att lämna mig kvar i den redan från tidigare sönderfrusna krukan. Under snön har det varit lite mörkt men rätt gosigt, verkar pensén säga, men bäst är nog ändå att åter få se solen!

Nu ska jag söka påskgräs-koppar i påskpyntförrådet. Blomjorden har jag tagit upp från potatiskällaren och satt på rumstemperering vid batteriet. Och så tog jag lite gammal, sandig blomjord också, att blanda med så det inte blir för kraftigt för de små fröna.

... ifall jag nämligen får för mig att så de första blomfröna också, i misstag alltså... Man vet aldrig vad som händer när man får jord på fingrarna... då kan man inte köra igenom pianoläxan utan att tvätta händerna, så lika bra att fortsätta "myllra" med fingrarna i jorden!

måndag 26 mars 2012


Första terrängturen på några år! Jag vågade! Visserligen lugn skritt, tre hästar på rad, på mjuk skogsväg (som tyvärr erbjöd lite nysnö-styltor emellanåt). Men jag klarade av det, och trots rädsla och oro, så njöt jag maximalt längst inuti mig, och lyxkänslan efteråt höll i sig!

Jag vet att jag haft den här bilden förr... men vad gör man när det är så gulligt... trodde ni det är ett föl?... nej, faktiskt är hon redan snart 20 år... min favorit. Gyllene hovar och "guldpannband" och gyllene päls :).

Jag låter som en liten hästtjej som tittar på ponnyakuten varje söndag :D! Och så är man 50+ och tittar på ponnyakuten varje söndag :D!

lördag 24 mars 2012

Scillan visar tydligt en liten blå prick mitt i den "green peak" som trotsat morgonens snöslask.

Den här bilden är gammal, men så här är det nu. Vårtecken på löpande band. Och snart får man skyffla bort skottkärrlassvis med solrosfrön, eller mest skal som fåglarna lämat kvar... till komposten...

Mitt i allt har man fullt med vårjobb utomhus, så mycket man bara vill.

Fast när jag för en minut sedan stack ut min näsa utanför dörren medan jag släppte ut en av katterna, så märkte jag att marken var vit, igen, och luften full av våta stora flingor. Takatalvi kan man knappast prata om än, men det känns så.

Men för att klara det kommande "vårbruket" måste man ha en hästdos då och då. Fick en kort men välfylld hästdos idag, med hästvård basic, lite manfix, lite "massage".

Har läst en del om hästmassage. Om avancerad massage, med långa studier i bakfickan, men också om väldigt basic massage, som förskolans kompismassage, som trots det enkla är en massage som ger lugn, nerstressning, avkoppling, kontakt... Sånt vill jag ha tid med, mellan "träningarna", inför "träningarna" för att "läsa av" vilket humör hästen är på, eller kanske för att förbättra kontakten med hästen, bygga upp ett förtroende redan innan man sitter upp i sadeln.

Eller varför inte massage för att knyta kontakt med en häst som jag aldrig vågat upp i sadeln på.

Senaste TunneHevonen (nr 1/2012) handlade en hel del om just massage och vikten av att pejla in hästens humör och välmående, som en del av horsemanship... Det finns mycket intressant och givande att läsa i TunneHevonen. Man behöver ju inte svälja allt de skriver med hull och hår för det! Ingen har ju hela sanningen, ingen är felfri. Men mycket av det skrivna känns rätt. På nåt sätt.

söndag 18 mars 2012

Det är rörigt i mitt hobbyrum idag. Liksom humöret... Svårt att prioritera... Lite axplock:

Stenpartiet börjar synas!! Och vid husgaveln syns början på scillan! Men när jag går från ytterdörren nerför grusgången mot garaget så kan jag fortfarande hålla mig i snödrivskanten för att inte halka på isen!! :) Alltså en drygt en meter hög driva, skarp sådan, längs en stor del av gången. Väldigt bekvämt att hålla i :). Lite udda handledare...
Men vägen är gyttjig så det förslår. Fåse hur mycket vinterdäcken gräver ner sig i geggan när jag ska till jobbet... Det är sånt som hör till på våren förstås.

Vid stallet såg man idag hur hästarna vände sidan mot solen för att ta in så mycket som möjligt av det härligt varma flödet. Sen tappar de vinterpäls därefter också... Tussar överallt. Borde annonsera på fågelbobyggarnas findit.kvivitt att det finns päls att hämta till inredningen :)!

Angående papperstillverkningen undrar jag försynt om nån vill köpa egentillverkat papper, men i samma andetag inser jag att jag borde testa mera först hur det beter sig vid akvarellmålning. Och på tal om egentillverkat papper... Flush´n go (eller nåt liknande käckt) heter en slogan som en toapapperstillverkare börjat köra med. Alltså själva hållaren som toapappret är upprullat på ska gå att spola ner, till 100 % säkert, stod det. Går det då att använda för papperstillverkning? Eller är det för smuligt då? Åter en sak man gärna skulle testa. Vem betalar lön för sånt? Eller bidrag... :).

Jag brukar helt allvarligt skämta om att man borde få nåt slags konstnärsbidrag eller liknande, så man ett helt år skulle få göra vad man vill och ändå få lön. Somliga gör det utan konstnärsbidrag och kallar det alterneringsledigt. Men så är det ett krux med det, man borde ha varit heltidsanställd, och det har man ju inte.

Skrev just en hel del text till, just här, men plötsligt var den borta, så nu får det i stället bli en kvällssmörgås i mitt hobbyrum och så blir det godnatt!

lördag 17 mars 2012

Fjordinghovar i virvlande snö. Bäst att sätta upp den bilden nu medan det finns snö på marken. Det börjar faktiskt arta sig mot vår!!!
Fick en kort ridtur igår med den äldre fjordingdamen, på en fortfarande snötäckt ridbana. Var väldigt nöjd efteråt. Igen. Inte för att jag lyckades så bra med mina övningar. Och inte heller gjorde jag stora framsteg. Men allt gick ändå bra. Fjordingen verkade lugn och nöjd efteråt, och jag hade fått igenom en hel del små övningar med endast små hjälper. Fjordingens samarbetsvilja var otrolig. I like!!

På tal om små hjälper, så lär den finska TunneHevonen-tidningen ha "ordnat" ett dressyrtillfälle på senaste Helsinki Horse Fair. En dressyruppvisning med träns utan bett och dylikt. Minimal utrustning. Har nog sett några videoklipp på youtube därifrån, men de har inte varit så tydliga... Borde söka fler klipp. Roligt att det blir mer och mer vanligt att tala om att få hästen att förstå vad man vill utan en massa avancerad utrustning och hjälptyglar.

söndag 11 mars 2012

Terapiveckoslut med mycket tid i stallet. :)
Ryktning med mycket vinterpäls överallt, inkl. innanför kläderna och i handskarna :\.
Lite manfix, inkl. små korta delar av manstråna i ögonen, på näsan och innanför polokragen... :(.
Promenad med fjording i vårvinterväder, inkl. förtroligt prat om allt möjligt... :)!
Lite vanligt stallsjobb med grep och skottkärra :).
Lite avkopplande svansutredning i solen vid stallslängan med ansiktet lagom mycket vänd mot solen, och lagom mycket småprat om hästar och annat med den dagens "stallkompis"... :).

Inte illa alls!

Och så hann jag börja med en garninventering, där jag först kollade hur mycket och vilka sorters Novita-garn jag har, mest Novita faktiskt! Familjens yngsta frågade efter restgarner att fixa nåt amigurumi-liknande, så jag behövde pejla läget lite.

Dessutom börjar det bli aktuellt att få ett par nya "stickasockor" fixade, eftersom de gamla börjar "ta slut" på diverse ställen och kanske inte håller så länge även om de blir fint stoppade. Hittade två påbörjade strumpsticksömmar :)! Varav en är upprivna utslitna fotdelar, dvs skaftet fanns kvar och väntade på nya "fötter". Bara jag lyckas få tillräckligt energi och inspiration samlad för att göra åtminstone ett par färdigt nu! Innan vårsådden :D!

Nalle-pappret jag gjorde (på Nalle Aamupuuro -kartonger) blev hyfsat (kanske jag får in en bild sen). Har inte testat vilken kvalitet det har som akvarellpapper men snyggt var det, med lite blåprickar och enstaka röda prickar i. Kul terapi det också! Nu återstår Ballerina-kexkartong pappersfix. Jag ska riva det först och lägga det i blöt ett par dagar så kanske jag får tid att testa nåt chokladbrunt alternativ då... Det kostar ju inget att pröva! :)

måndag 5 mars 2012

Hästar i snö, närmare bestämt fjordhästar, var det idag på ridbanan.

Mitt hobbyrum tog en avstickare till stallet och fick en ridtur med en av de äldre fjordingdamerna, en favorit :).

Jag har ju ofta en lyxkänsla efter ridturerna, över samarbetet, över någon liten detalj som jag lärt mig, eller nån aha-upplevelse jag fått.
Idag var det som sagt mycket snö på banan. Och obekvämt att gå, dels i gamla spår, dels i snö som inte blivit tilltrampad men som hade en lite skarp yta.
Fjordingen blev stående ett par gånger, tänkte väl: nu räcker det! Men efter lite funderande så gick hon med på att lyda mina försiktiga hjälper. Och från att i den ena stunden protestera gick hon över till att göra små böjningar, små "poängterade steg" med bakbenen, allteftersom jag bad henne om det.
Hon väger ju en hel del. Och har kraft som en... häst :). Och så accepterar hon ändå mina hjälper och fortsätter jobba! Hon kunde ju faktiskt ha gått fram till grinden, ställt sig där som en staty och sagt: nu gör jag inget mer!

Visst är det här väldigt basic, men jag kan inte låta bli att förundras och glädja mig över att hon trots sitt "övertag" ändå väljer att lyda! Utan att jag behöver "ta i" eller "tvinga" henne till nåt, bara med en liten fingervisning med tygeln, och ibland en sidförande skänkel som förtydligande, men ingen kraft alltså. Och det är ju det här allt arbete med hästar grundar sig på, att förstå varann och kunna samarbeta oberoende om det är på min basic nivå, eller i de högsta skolorna.
För jag förstod ju också, att jag inte skulle kräva öppnor och slutor i trav av henne i ett sånt före, eller ökningar och minskningar på volter!
Hon visade tydligt att det var jobbigt, men gick med på att göra övningar i skritt i alla fall.
Och var nöjd efteråt. Lagom är bäst!

Att rätta sig efter hästen och situationen, läsa in vad man kan tänkas begära just idag. Och inte bara köra hårt enligt på förhand uppgjord plan.
Väldigt basic, men jag försöker bara påminna mig själv att lyssna på hästen också :)!

söndag 4 mars 2012

Vad händer i mitt hobbyrum den här tiden på året?

Mera av hemmagjort papper ska göras, material samlas som bäst i väntan på ledig dag. Jag har samlat av två olika sorters kartonger som jag tror kan vara bra kvalitet för papperstillverkning. Nu gäller det bara att äta lite mer av en viss sorts kex så jag får en kartong till av samma färgnyanser :)!
Nån del av den lediga tiden måste man också plocka fram akvarellfärger och testa att måla på de skrovliga pappersarken.

Är vädret någorlunda, eller inte, så måste man ta en sväng till stallet och kolla in hästarna. Kanske boka in en ridtur, eller ta en ryktomgång så man får bort lite vinterpäls.

Sen börjar det ju smälta dagtid i vissa hörn av trädgården! Så man får börja fantisera om vårens projekt! :) Eller försöka minnas vad man gjorde i höstas, fixade man till nån ny blombänk eller...?

Såg en liten notis om ett förlag som ordnar en skrivtävling, en roman ska man skriva... tid har man på sig till nästa år den här tiden... Skulle vara intressant att försöka sig på om det ev. skulle fastna nåt intressant och användbart på pappret om man satte sig ner...

Sen har jag ju fortfarande i tankarna dedär virkade stenarna, några är färdigt framplockade... bara att börja. Och det tar ju faktiskt inte så lång tid att virka en, när man väl vet vilket mönster man ska köra med... Men när solen skiner på drivorna ute, så vill man nog hellre...

Porslinsmålningskursen är ju öckså i full gång, ännu någon vecka, så jag har ju en del projekt där också att avsluta. En katt-stamtavla (med kattbilder då, inte bara namn) har jag grundat, ska försöka fixa till nån grönskande ram med blommor, skog och vita moln på himlen, tänkte jag. Ett stort kakfat har jag inne för andra bränningen nu. Återstår finishen, och ett par ytor som jag inte visste vilken färg de ska ha. Jag utgick från en stor detaljrik blomma i mitten och så lite gröna blad runt om, lite mer åt abstrakta hållet då... Och så har jag en skål inne för första bränningen, med ett kollage av en del av mina trädgårdsblommor mot en tegelvägg = mitt favorithörn i trädgården. Dit kommer funkia, ringblommor, krollilja, penséer, atlasblommor, smultron, temynta... såna som jag hade fina foton på :).

Igår sprang jag som hastigast in på ett loppis med endast en och femti i fickan... Ut kom jag med en vit porslinsvas som torde vara av "målbar" kvalitet, även om jag inte såg nån stämpel på den. Kostnad 25 cent. Men vad ska jag måla där? :)

Varje gång jag har ärende upp på andra våningen finns möjligheten att öva lite på pianoläxan, nån minut så där i förbifarten. Känns bra.

Och så med tanke på ev. stunder framför tv:n så finns det två tre sticksömmar i reserv.

Har jag glömt nåt nu?
Fritidsproblem?
Javisst ja, jag har ju ett jobb också :).

(För att inte nån ska tro att man är superenergisk: jag är för det mesta trött, slut, färdig, kaputt, känns det som. Men jag suger på karamellerna så länge jag kan. Efter en kort tur till stallet kan jag njuta av lyxkänslan länge, länge efteråt. Porslinsmålningen läggs snart på is igen, så snart kursen är över, så den karamellen tar snabbt slut. Pianospelandet är det lika med, kursen håller ju inte på i all oändlighet, och när den tar slut, tar väl övandet slut också, är jag rädd... När vädret blir mer "trädgårdsaktigt" så får nog handarbetet finna sig glömt, därför har jag stickat på ett par enkla benvärmare i några år nu :). Det kommer alltid nåt annat emellan...)

Carpe diem är väl ändå nåt att minnas. Lev idag, var närvarande i det du gör idag, just nu...

lördag 3 mars 2012

Fjordingar i närheten, i massor... eller några i alla fall. Då mår man genast bättre. De lever. De har kontakt. De bråkar, men lyssnar samtidigt på allt som händer runt om. Har man tur får man en riktigt gosig stund med nån av de små.
Ville bara fylla på häst- och framförallt fjordingmätaren lite. Så den inte går på minus :)!

Plockade lite vinterpäls vid stallet idag. Hade ingen påse att plocka det i, gjorde en ihålighet i snödrivan och satte dit pälsbollarna så de inte skulle blåsa bort tills jag for hem. Sen for jag hem och glömde pälsförrådet... fåse om det finns kvar i morgon :)!

Nu är det Gripenberg som gäller! Inte illa det heller, när det är mörkt ute och lördagskväll inne.